Niš – Srbija je u obavezi da uredi način isplate ratnih dnevnica "svima koji na to imaju pravo bez bilo kakvih diskriminacija", tvrdi advokat Srđan Aleksić, zastupnik oko 8.500 „rezervista“ iz Niša, na osnovu odluke Suda za ljudska prava u Strazburu. Ukupna suma koja bi mogla da bude isplaćena je oko dve milijarde dinara.
 
Grupa niških „rezervista“ pokrenula je postupak za zaštitu svojih prava pred sudom u Strazburu, koji je presudom naložio Vladi Srbije da u roku od 6 meseci od dana pravosnažnosti uredi način isplate ratnih dnevnica.
 
- Sud u Strazburu je presudu doneo na zatvorenoj sednici 10. jula, a dostavio je mojoj kancelariji i Vladi Srbije 28. avgusta. Vlada ima rok od 3 meseca da izjavi prigovor, a potom i 6 meseci da pronađe način za isplatu dnevnica rezervistima – rekao je Aleksić na pres konferenciji.
 
Povod za tužbu bila je odluka Vlade Srbije, od januara 2008. godine, kojom je „rezervistima“ iz 7 opština na jugu Srbije isplaćena ratna dnevnica koju je Vlada nazvala socijalnom pomoći. Aleksić je naveo da je sud u Strazburu tu isplatu ocenio kao ratnu dnevnicu, a ne kao socijalnu pomoć.
 
- Nazovi socijalna pomoć isplaćivana je iskuljučivo ratnim „rezervistima“ od kojih nije tražen dokaz da je reč o socijalno ugroženoj kategoriji. Isplatne liste, izvodi banaka glase na ratne dnevnice a ne na socijalnu pomoć. Sud u Strazburu je zaključio da su na taj način rezervisti iz drugih opština diskriminisani – izneo je Aleksić, navodi RTS. (redakcija@glaskragujevca.net)